بررسي وضعيت بانکداري الکترونيک در ايران- قسمت چهارم

فرنود حسني

در قسمت چهارم سلسله گزارش هاي مربوط به وضعيت بانکداري الکترونيکي در ايران قصد داريم يکي ديگر از بانکهاي دولتي را مورد بررسي قرار دهيم. بانک کشاورزي به عنوان يکي از بانکهاي پيشرو و فعال در توسعه بانکداري الکترونيکي سهم به سزايي در افزايش کاربري و ارتقا فرهنگي اين حوزه داشته است.

هر چند که اين گونه فعاليت ها در ساختارهاي دولتي معمولاً با کندي و ضعف بسياري همراه است اما اين رويه در بانک کشاورزي متفاوت بود. در واقع اين بانک توانست با حمايت و توجه جدي مديرعامل وقت خود دکتر رسول اف و با برنامه ريزي و مديريت مهندس لريان فرد( مدير امور رايانه اي و بانكداري الكترونيك) و تلاش هاي مهندس سعيدي  گام هاي بسيار موفقيت آميزي را براي توسعه بانکداري الکترونيک بردارد و در زمينه هاي مختلف جزو پيشگامان باشد. ساختار تخصصي گروه بانکداري الکترونيک اين بانک به شرح تصوير زير مي باشد.

 

 

 

عناوين کسب شده در بانک کشاورزي

بانک کشاورزي داراي مقام ها و رتبه هاي مختلفي در سطح جهاني و ملي است که برخي از آنها عبارتند از:

بانک  برتر  جمهوري اسلامي  ايران  در سال  2005 بنابر اعلاميه نشريه بين الملل  The banker ارگان بانکي  موسسه  تايمز مالي  ( Financial times)  

کسب عنوان  بانک برتر  جمهوري اسلامي  ايران در  سال 2005  بنابر اعلام  نشريه بين المللي Euro money

تائيد گواهينامه ايزو 9001 سري 2000

کسب  رتبه اول درسطح  بانکهاي دولتي  درهمايش تجارت  الکترونيکي وزارت  بازرگاني

دريافت لوح تقدير   و كسب رتبه اول   در دومين   جشنواره خدمات رساني و پاسخگويي

اطلاع رساني در بانک کشاورزي

يکي از ويژگي هاي مثبت بانک کشاورزي در حوزه فناوري اطلاعات داشتن يک سايت اينترنتي جامع و مناسب براي اطلاع رساني به مخاطبان و مشتريان بانک است. پايگاه رسمي اطلاع‌رساني بانك كشاورزي که در نشاني   www.agri-bank.com قابل مشاهده است در سال 1377 به عنوان نخستين اينترانت دو زبانه در نظام بانكي كشور طراحي، پياده‌سازي و راه‌اندازي شده است و هم اکنون در وب با Page rank بسيار خوب هفت فعال است.از امكانات موجود بر روي وب سايت بانك كشاورزي مي‌توان به موارد ذير  اشاره نمود:

درباره بانك: شامل گزينه‌هاي بانك در يك نگاه، كتاب زرد بانك مي‌باشد كه به معرفي عملكرد، موفقيت‌ها، چارت سازماني مديران و اطلاعات مديران بانك مي‌پردازد.

خدمات بانك: شامل معرفي 100 نوع خدمت متنوع بانك اعم از طرح‌ها، خدمات، تسهيلات به همراه روال انجام كار و فرم‌هاي مربوط جهت اخذ تسهيلات و ... مي‌باشد.

اخبار و تازه‌ها: شامل آخرين اخبار و تازه‌هاي بانك مي‌باشد

خدمات اطلاعاتي: شامل كليه اطلاعات شعب با امكان چاپ و گزارش‌گيري و اطلاعيه‌ها و بخشنامه‌ها با امكان جستجو مي‌باشد.

اطلاعات حساب مشتريان: امكان مشاهده موجودي حساب را در حال حاضر به دارندگان حساب در شعبه مركزي و شعبه شهر‌آرا و در آينده‌اي نزديك در ساير شعب در اختيار كاربران قرار مي‌دهد.

ديگر فعاليتها: شامل معرفي كليه فعاليتهاي بخشهايي از بانك شامل كتابخانه، مركز تحقيق و توسعه، صندوق زنان، بيمه محصولات كشاورزي و دامي، آمار و شاخص‌هاي بانكي و همچنين اخبار استانها مي‌باشد.

بانك كودك و نوجوان: پايگاه اينترنتي بانك كودك و نوجوان كه شامل بخش‌هايي از قبيل مسابقه و سرگرمي، خدمات، معرفي طرح كودك و نوجوان و ... مي‌باشد.

آراد: با توجه به اهميت آموزش از راه دور، بانك كشاورزي اقدام به راه‌اندازي سايت آراد با هدف مذكور نموده است.

سامانه پيام بانك: سامانه پيام بانك متشكل از سه قسمت اصلي سامانه ارتباط مشتريان، سامانه خدمات اطلاع‌رساني و سامانه ارتباط با مديريان مي‌باشد. اين مجموعه يكپارچه امكان تبادل و دستيابي سريع به اطلاعات را ايجاد نموده است.

سايت بانک کشاورزي يک نسخه به زبان انگليسي هم دارد و در بخش انگليسي آن مطالبي چون اخبار، كتاب زرد، درباره ما و ... درج گرديده است.

اصول بانک کشاورزي در توسعه خدمات مبتني بر دانش محوري

اصل اول: شفاف و مستندسازي نحوه ارائه خدمات به ارباب رجوع
بانک کشاورزي در راستاي شفاف سازي نحوه ارائه خدمات به مردم اقداماتي انجام داده که شامل موارد زير مي شوند.

تهيه بروشورهاي راهنماي ارائه خدمات به مشتريان
تهيه بروشورهاي عناوين خدمات قابل ارائه به ارباب رجوع و مشتريان
تهيه فرم مربوط به مشخصات متصديان انجام کار شامل نام و نام خانوادگي و پست سازماني
تهيه تابلوهاي شناسايي کارگروهها در مديريت ها و شعب
تهيه تابلوهاي راهنماي مشتريان در مبادي ورودي مديريتها و شعب
تهيه تابلوهاي راهنماي مشتريان درخصوص مدارک مورد نياز جهت ارائه خدمات به مشتريان

اصل دوم: اطلاع رساني از نحوه ارائه خدمات به مشتريان

يکي از نيازهاي مشتريان امکان برقراري ارتباط و آسان آنها با سازمان است، بانک کشاورزي دراين خصوص اقدامات قابل توجهي جهت تسهيل اطلاع رساني به منظور ارائه خدمات بهينه بانک بشرح ذيل انجام داده است.

راه اندازي سامانه پيام بانک،راه اندازي و ايجاد مرکز ارتباط سبز، معرفي تلفن و دورنگار ارتباط با مدير عامل بانک و ادارات مرتبط با مشتريان،سامانه اطلاع رساني گوياي بانک،  پست صوتي مديران،  تابلوي اطلاع رساني بانک ، ايستا بانک، نصب و راه اندازي سيستم تلفنبانک،  لوح فشرده چند رسانه اي معرفي خدمات بانک کشاورزي،بروشور الکترونيکي بصورت CD، طرح راهنماي مطلع مشتريان،چاپ و توزيع بروشورهاي اطلاعاتي بين مشتريان ، چاپ و توزيع ماهنامه پيام مهر، تهيه کتابچه تحت عنوان طرح تکريم مردم و مشتريان در بانک کشاورزي

اصل سوم: تدوين منشور اخلاقي سازمان در ارتباط با مردم

بانک کشاورزي اقدام به تدوين منشور اخلاقي کارکنان کرده است که در نوع خود جالب توجه است

 ارزش‌آفريني براي مردم و مشتريان و كسب رضايت آنها بعنوان اصلي‌ترين سرمايه بانك.

 رعايت نظم و انضباط، ادب و احترام در ارتباط با مردم و مشتريان.

 رعايت عدالت و پرهيز از هرگونه تبعيض در جريان امور و فعاليت‌ها با هدف حفظ كرامت انساني مردم و مشتريان.
 ترويج فرهنگ تكريم، پاسخگويي و گره‌گشايي از مشكلات مردم و مشتريان و تبديل آن به يك ارزش حاكم در سازمان.  رعايت اصول صداقت، درستي، امانت‌داري، رازداري و حفظ اطلاعات مربوط به مشتريان.

 وقت‌شناسي، وظيفه‌شناسي، آراستگي ظاهر، حذف تشريفات زائد و پرهيز از معطل كردن مردم و مشتريان.
 تلاش در ارائه مشاركت جمعي و كار گروهي منسجم براي ارتقاي دقت، صحت، كيفيت و افزايش سرعت عمليات و ارائه خدمت به مردم و مشتريان.

 تلاش در جهت ارائه بهترين و به روز آمدترين انواع خدمات بانكي بويژه با استفاده از فناوري روز بانكداري الكترونيك در سطح استانداردهاي جهاني.

 استفاده از انتقادها، پيشنهادها و نظرهاي سازنده مردم و مشتريان بعنوان يك فرصت كليدي براي بانك.

 كوشش در جهت تحقق انتظارها و نيازهاي مورد نظر مردم و مشتريان بعنوان يك فرصت استراتژيك براي بانك.

 نشان دادن صبر و حوصله، متانت و صبوري، خوش برخوردي براي حفظ آسايش و آرامش مردم و مشتريان در فضاهاي مختلف مورد مراجعه در بانك.

 شناخت ارزش‌هاي مورد نظر مردم و مشتريان در نقاط مختلف كشور و تلاش همه جانبه در برآورد آنچه شما مي‌خواهيد.

اصل چهارم: بهبود اصلاح روشهاي ارائه خدمات به مردم

بانک کشاورزي به منظور دستيابي به ساختار سازماني پويا، کارآمد و انعطاف پذير و گريز از ساختار وظيفه گرايي، حذف فعاليتهاي پيچيده و موازي، حذف مقررات زائد و دست و پاگير، افزايش سرعت ارائه خدمات، تسهيل تعاملات و بهبود ارتباط با مشتريان اقداماتي را جهت اصلاح روشهاي ارائه خدمات به اجراء گذاشته که برخي از آنها عبارتند از:

 مکانيزه نمودن کليه شعب بانک کشاورزي در سراسر کشور و ايجاد سرعت و سهولت در خدمت رساني به مردم

 اجراي طرح « نوبت دهي الکترونيک به مشتريان» در برخي شعب با هدف ايجاد سهولت و راحتي براي ارباب رجوع و جلوگيري از تشکيل صف درقسمت باجه ها

 ساده سازي روشهاي اعطاي اعتبار به مشتريان با هدف افزايش سرعت و کيفيت انجام کار، حذف مقررات غيرضروري کاهش مکاتبات و جلب رضايت ارباب رجوع

  بکارگيري کليه کارکنان در راستاي ارائه خدمت به موقع به مشتريان با استفاده از طرح چند مهارتي کردن کارکنان
 تشکيل پرونده مادر در بخش اعتباري شعب با هدف ايجاد تسريع در کار ارباب رجوع ، کاهش هزينه ها، حذف برخي از امور غير ضروري و جلوگيري از رفت و آمدهاي مکرر مشتريان

 کاهش تعداد استعلامهاي مورد نياز براي دريافت تسهيلات

  تمرکز زدايي و تفويض اختيار به کارکنان همراه با نظارت مستمر

  برگزاري جلسات مشترک با مشتريان ويژه، مشتريان وفادار و مشتريان شريک در سطح استانها و توجه و استفاده از پيشنهادها و نظرات آنها جهت اصلاح و بهبود امور اجرايي

  سازماندهي ساختار بانک در قالب طرح پويش:

دراين طرح اختيارات شعب افزايش داده شده به نحوي که احساس مسئوليت شعب در برابر مشتريان بانک متناسب با اختيارات تفويض شده نيز بيشتر شده است. ساختار سازماني بانک از شکل سازمانهاي سلسله مراتبي به سمت سازمان مسطح در حال تغيير است.

  مهندسي مجدد فرآيندها و روش هاي اختصاصي بانک کشاورزي:

در زمينه ارايه خدمات به مردم و مشتريان در سه حوزه سيستمها و روشهاي اعتباري، سيستمها و روش هاي تجهيزمنابع و فرآيندها و روشهاي مورد عمل در مديريت استانها و شعب با مشارکت موسسه پژوهشي و تحقيقاتي وابسته به وزارت علوم تحقيقات و فن آوري مورد بررسي و اقدام قرار گرفت.

  استقرار نظام کنترل کيفيت و اخذ گواهينامه ايزو 9001 سري سال 2000 در هفته بانکداري در سال 1383 به منظور ارتقاي بهره وري و بهبود خدمات رساني به مردم و مشتريان

  اجراي نظام جامع بانکداري الکترونيک مطابق با استانداردها و تحولات نوين صنعت بانکداري و گسترش آن به 900 شعبه به طور همزمان با هدف ارايه خدمات مطلوب به مشتريان، ايجاد سرعت و دقت در ارايه خدمات بانکي

اصل پنجم : نظارت بر حسن رفتار کارکنان دستگاههاي اجرايي با مردم

بانک کشاورزي دراين خصوص و به منظور تحقق اهداف اجرايي از طرح تکريم مردم اقداماتي مختلفي انجام داده است که برخز از آنها عبارتند از:

 اجراي طرح ناظرين ويژه

 تهيه پرسشنامه نظرسنجي ويژه مشتريان
بانکداري الکترونيک

بانک کشاورزي با درک نيازهاي مشتريان خود و شرايط حساس بازار رقابتي و با هدف گسترش خدمات خود اقدام به توسعه سيستم هاي مبتني بر بانکداري الکترونيک کرده است. در ادامه با مراحل چندگانه حرکت چندين ساله بانک کشاورزي در خودكارسازي عمليات بانکي خود، سرعت بخشيدن در ارائه خدمات به مشتري و ايجاد کانال‌هاي جديد ارائه خدمات، پيشرفت‌هاي حاصله در اين زمينه را شرح داده و مواردي را که توسعه آنها ساختار مورد نياز تجارت الکترونيک را ايجاد خواهد نمود و از طرف بانک در دست اقدام مي‌باشد، آشنا خواهيم شد.

سيستم متمرکز مهر

بانک کشاورزي از سال 1380 اجراي طرح عظيم بانکداري الکترونيک خود را با نام مهر (مديريت هوشمند رايانه‌اي) را آغاز نمود.

آماده‌سازي بستر ارتباطي مناسب: بانک کشاورزي براي برقراري ارتباط بين مراکز اطلاعاتي و شعبات خود بستر ارتباطي ماهواره‌اي VSAT را انتخاب کرده است. مزاياي ويژه‌اي که اين راه حل ارتباطي دارد عبارتند از:  امنيت و حفاظت اطلاعات، اطمينان از برقرار بودن ارتباط و صحت انتقال اطلاعات، زمان کوتاه رفع اشکال، قابليت گسترش خدمات، مديريت و نظارت متمرکز، وجود شبکه پشتيبان، پوشش وسيع جغرافيايي، انعطاف پذيري، نصب و راه‌اندازي سريع نيز بود.

آماده‌سازي سخت‌افزار و نرم‌افزار مرکزي: با استفاده از رايانه‌هاي بزرگ (Mainframe) به عنوان سكوي سخت‌افزاري مرکزي، نرم‌افزاري مرکزي حساب متمرکز مهر راه‌اندازي گرديد و با اتصال به آن به ايستگاه زميني ماهواره‌اي شبکه VSAT از طريق خط زميني امکان ارتباط بين شعب و رايانه مرکزي و دريافت و انتقال هرگونه اطلاعات مهيا گرديده است.

استفاده از دستگاه‌هاي خودپرداز (ATM): به عنوان کانال جديدي از ارائه خدمات به مشتريان بدون نياز به حضور در شعبه پس از راه‌اندازي نرم‌افزارها در شعبه طي يک برنامه زمان‌بندي 300 دستگاه خودپرداز (ATM) نيز در شعبه مذكور نصب و راه‌اندازي گرديد که قابليت پرداخت و دريافت پول از اين شعبه بدون حضور در شعبه و در کليه ساعت‌ها را مهيا ساخت

فرهنگ‌سازي: با توجه به نياز به فرهنگ‌سازي استفاده از سيستم جديد که برخورد متفاوتي را طلب مي‌نمود، بانک کشاورزي با تجهيز10 کارگاه آموزشي، همزمان با راه‌اندازي شعب، حدود 600 کاربر را به همراء روسا و معاونين شعب تحت آموزش قرار داد. اين کاربران در سراسر شعب تجهيز شده به سيستم متمرکز مشغول بکار مي‌باشند

مزاياي سيستم مهر:

مهر با استفاده از شبکه مخابراتي ماهواره‌اي VSAT و پيشرفته‌ترين فن‌آوري رايانه‌اي تحول وسيعي در کارايي و افزايش فوق‌العاده‌اي را توان اجرايي شبکه بانک کشاورزي به دنبال داشته و کليه عمليات بانکي را به صورت لحظه‌اي و بي‌درنگ (Online Real-time) در تمامي شعب تحت پوشش اعمال مي‌نمايد و در نتيجه وابستگي مشتريان به يک شعبه بانک از بين رفته و در هر لحظه مي‌توانند انواع خدمات بانکي مورد نظر خود را از کليه شعب بانک، صرف نظر از شعبه افتتاح کننده حساب، به صورت يکسان، سريع و دقيق دريافت نمايند و به عبارت ديگر با افتتاح حساب در يک شعبه، فقط "مشتري شعبه افتتاح کننده حساب" نخواهند بود، بلکه "مشتري بانک" خواهند بود.  در حال حاضر 500 شعبه بانک کشاورزي در تهران و سطح کشور خدمات متمرکز مهر را در قالب حساب جاري مهر، و مهر کارت، سپرده كوتاه‌مدت و بلندمدت مهر و حساب قرض‌الحسنه پس‌انداز مهر را ارائه مي‌نمايند.

 خدمات قابل ارائه از طريق سيستم متمركز مهر

مهر کارت

مهركارت به عنوان کارت برداشت (کارت مغناطيسي)

اتصال مهرکارت به حساب جاري مهر موجب شده است که مهرکارت مذکور نيز علاوه بر دسته چک، به عنوان يک ابزار مطمئن ديگر براي دريافت و پرداخت، مورد استفاده قرار گيرد. مشتريان مي‌توانند با افتتاح حساب جاري مهر علاوه بر دريافت دسته چک‌هاي جديد، داراي مهرکارت نيز باشند و با مراجعه به هر يک از شعب مجهز به مهر و يا ساير شعبي که داراي دستگاه‌هاي پذيرنده مهرکارت (PINPAD) هستند، بدون استفاده از دسته چک از امکان برداشت از حساب و يا واريز به حساب خود بهره‌مند شوند و همچنين مي‌توانند در هر لحظه از شبانه روز با مراجعه به دستگاه‌هاي خودپرداز (ATM) وجه نقد مورد نياز خود را از حساب خود دريافت نموده و يا به هنگام خريد از فروشگاه‌ها و يا مراجعه به مراکز خدماتي که به پايانه‌هاي فروش (POS) شبکه شتاب (بالغ بر 8000 مرکز) مجهز هستند، بجاي پرداخت وجه نقد از مهرکارت استفاده نمايند. لازم به ذکر است که در حال حاضر امکان اتصال مهرکارت به يکي از انواع حساب‌هاي جاري، سپرده کوتاه‌مدت و يا پس‌انداز قرض‌الحسنه ميسر مي‌باشد.

مهرکارت به عنوان کيف پول الکترونيکي (کارت هوشمند)

مهرکارت با داشتن بخش هوشمند به عنوان يک کيف پول الکترونيکي نيز قابل استفاده است. بخش هوشمند مهرکارت به مراتب ارزش و اهميت بيشتري نسبت به بخش مغناطيسي آن دارد، بطوريکه مي‌توان با داشتن مهرکارت به مراکز مجهز به (POS) اعم از شعب بانک کشاورزي، فروشگاه‌ها و يا ديگر مراکز خدماتي مراجعه نموده و حتي در مواقع قطع ارتباط با مرکز، به صورت (Offline) عمليات برداشت پول و يا خريد را با کمال اطمينان و امنيت به وسيله مهرکارت انجام داد و بديهي است که تمامي عمليات (online) از قبيل واريز، برداشت، انتقال وجه به حساب جاري مهر و بالعکس نيز امکان‌پذير است.

قرض الحسنه جاري مهر

خدمات متنوع اين حساب در کليه شعب مهر قابل استفاده هستند و عبارتند از:

  وصول فوري وجه چک جاري مهر از هر شعبه مهر بدون مراجعه به شعب افتتاح کننده حساب

  واريز لحظه‌اي به حساب و دريافت آني از حساب و يا وصول از طريق پاياپاي

  انتقال آني وجه از يک حساب جاري مهر به حساب ديگر جاري مهر از هر نقطه به هر نقطه ديگر کشور

  اطلاع فوري از مانده حساب و دريافت صورت‌حساب به چند طريق

کارت اعتباري مهر

اين نوع کارت‌ها مطابق با ضوابط و بخشنامه‌هاي بانک مرکزي جمهوري اسلامي ايران صرفاً براي خريد کالا استفاده مي‌شوند و در اجراي قوانين بانکداري اسلامي امکان دريافت وجه نقد توسط آنها وجود ندارد.
بانک کشاورزي براي اولين بار در تاريخ بانکداري ايران و پس از مطالعه کامل ضوابط اجرايي، صدور کارت‌هاي اعتباري در بانک‌ها و سازمان‌هاي معتبر فعال در اين زمينه همچون:

  CITY BANK

  BANK OF IRELAND

 AMERICAN EXPRESS

  SECU

  ROYAL BANK

  DBS BANK

  TUCO ELECTRONIC

  HSB GROUP

  COMMONWEATH BANK

نسبت به صدور کارت اعتباري مهر اقدام نموده است.

کارت اعتباري مهر، کارتي است که دارنده آن مي‌تواند توسط آن از اعتباري که بانک کشاورزي براي وي تعيين مي‌کند، استفاده کند. اساس و بنيان کارت‌هاي اعتباري مهر بر خريد در زمان حال و پرداخت در زمان آينده استوار است. دارندگان اين کارت‌ها بدون نياز به پول نقد، اجناس مورد نياز خود را خريداري مي‌کنند و وجوه آنها را پس از دريافت صورت‌حساب ماهانه مي‌پردازند. کارت اعتباري مهر در بيش از 1700 مرکز و فروشگاه تجاري و زنجيره‌اي در سراسر کشور قابل استفاده است و صرفاً براي خريد طراحي شده و براي دريافت وجه نقد قابل استفاده نيست. شعب مهر بانک کشاورزي، پس از ارزيابي حساب‌هاي بانکي و موقعيت شغلي و وضعيت درآمد مشتريان و ارزيابي ميزان ريسک، نسبت به صدور يکي از انواع کارت‌هاي اعتباري مهر (طلايي، نقره‌اي، سبز) براي آنان اقدام مي‌کنند.
عواملي که در صدور کارت اعتباري مهر اهميت دارند عبارت از:  شخصيت، سابقه حساب‌هاي بانکي، دارايي و ظرفيت مالي، وثيقه
صورت‌حساب دارندگان کارت
اعتباري مهر، همه ماهه به صورت کتبي و از طريق پست براي آنها ارسال مي‌شود و علاوه بر اين امکان ارسال آن از طريق پست الکترونيک (e-mail) و پيام‌هاي کوتاه تلفني (SMS) نيز فراهم است.
اين کارت‌ها در سه طرح به شرح زير قابل عرضه به مشتريان بانک مي‌باشد:

1.       کارت اعتباري مهر طلايي با اعتبار 000/000/10 ريال

2.        کارت اعتباري مهر نقره‌اي با اعتبار 000/000/5 ريال

3.        کارت اعتباري مهر سبز با اعتبار 000/000/3 ريال

شايان ذکر است که در حال حاضر براي تسهيل خريد با اين کارت ها2000 دستگاه POS يا پايانه فروش شامل 300 دستگاه POS اختصاصي بانک و 1700 دستگاه POS ثمين به کارت‌هاي اعتباري مهر، سرويس ارائه مي‌دهند.

 

شبکه تبادل اطلاعات بانکي(شتاب) در بانک کشاورزي

بانک کشاورزي جزو اولين بانکهايي بود که به شبکه شتاب پيوست .محدوده خدمات مرکز شتاب دستگاه‌هاي PINPAD، ATM، POS و همچنين ارائه خدمات تجارت الکترونيکي (E-Commerce) است که در حال حاضر فقط عمليات بر روي دستگاه‌هاي POS و ATM صورت مي‌پذيرد. آمار و ارقام نشانگر اين مهم است که بانک کشاورزي مؤثرترين و پرکارترين عضو شبکه شتاب مي‌باشد.

 

خدمات جديد سيستم مهر بانك كشاورزي

مهرکارت نوجوان

بانک کشاورزي براي اولين بار در سيستم بانکي کشور اقدام به تاسيس بانک اختصاصي براي کودکان و نوجوانان (رده‌هاي سني 6 الي 15 سال) نموده است که کليه خدمات بانکي را به آنها ارائه مي‌نمايد. از برجسته‌ترين اين خدمات، مهرکارت نوجوان است که براي نوجوانان 11 الي 15 ساله طراحي گرديده و دارنده آن مي‌تواند با اندک محدوديت‌هايي به لحاظ برداشت نسبت به استفاده از آن در کليه دستگاه‌هاي خودپرداز و پايانه‌هاي فروش بانک کشاورزي و کليه بانک‌هاي عضو شبکه شتاب، اقدام نمايد.

ايران کارت

در ادامه طرح ايران بانک کشاورزي نسبت به طراحي صدور يک کارت بانکي ويژه زنان ايراني با ويژگي‌هاي اختصاصي اقدام نموده است که از شش ماهه اول سال 83 به مشتريان، عرضه گرديده است.

زير سيستم حساب‌هاي دولتي

جهت تمرکز حساب‌هاي سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها و موسسات دولتي در سيستم متمرکز مهر، زيرسيستم اين حساب‌ها طراحي و از دوم ماه دوم سال 83 مورد بهره‌برداري قرار گرفته است

سپرده‌هاي کوتاه و بلندمدت

به جهت استقبال قابل توجه مشتريان از خدمات سيستم متمرکز مهر از سه ماهه دوم سال 83، سپرده‌هاي کوتاه‌مدت و بلندمدت و مهر، نيز به خدمات قابل ارائه به مهر افزوده گرديده است

حساب جاري مهر با قابليت اتصال به سپرده سرمايه‌گذاري کوتاه‌مدت

ارتباط ميان حساب جاري مهر با سپرده کوتاه‌مدت مهر به صورت Online از سه ماهه دوم سال 83 برقرار گرديده و به مشتريان بانک، ارائه شده است. همچنين طراحي ديگر خدمات جديد در سيستم متمركز مهر نيز در دست برنامه‌ريزي است كه به زودي نهايي و اجرايي خواهد شد

 

نرم افزار جامع بانكداري مهرگستر (CRB-900)

بانك كشاورزي در راستاي حركت به سمت بانكداري الكترونيك پس از انتخاب نرم‌افزار جامع متمركز بانكي و انتخاب مجري جهت پياده‌سازي آن در 900 شعبه در سال 1383 نسبت به انجام مراحل اجرايي اين طرح اقدام نمود. اين پروژه فوق كه نرم‌افزار جامع بانكداري مهرگستر ناميده شده است، با هدف نصب سيستم در 900 شعبه از تاريخ 9/8/83 آغاز گرديد
عمليات پياده‌سازي اين پروژه و انطباق نرم‌افزار با روش‌هاي موجود بانك كشاورزي شامل بومي‌سازي و فارسي‌سازي نرم‌افزار، مستندسازي اسناد مدارك، انتقال اطلاعات از سيستم‌هاي موجود به سيستم جديد، آموزش گروه‌هاي مختلف از قبيل تيم‌هاي فني، مدرسين، كاربران و راهبران سيستم آغاز شده و بر طبق برنامه پيش‌بيني شده در نيمه دوم سال جاري بهره‌برداري از اين سيستم انجام خواهد پذيرفت.

توزيع و ارائه سرويس‌هاي متمركز و عملياتي نمودن شعب بانك با استفاده از اين نرم‌افزار از طريق يك بستر ارتباطي گسترده مبتني بر راه‌حل ماهواره‌اي VSAT و استفاده از شبكه‌هاي ارتباطي PTMP در قالب پروژه ديگري در دست بررسي و اقدام مي‌باشد. همزمان با پيگري طرح شبكه ارتباط داده‌اي بانك، عمليات مربوط به ارتقاء سخت‌افزار مركزي بانك براي فراهم آوردن كارايي بالا در ارائه سرويس به تعداد زيادي از شعب و مشتريان بطور همزمان و پياده‌سازي سه سايت پردازش مركزي داده براي ارائه سرويس بدون وقفه در دست بررسي و اقدام است.
از آنجايي كه مهم‌ترين عنصر تكميل كننده چرخه تجارت الكترونيك شيوه‌هاي پرداخت مجازي است، بانك كشاورزي همچنين با طراحي و ايجاد يك بستر مناسب براي مبادله مالي ميان خريدار، فروشنده، تامين كننده مالي و ساير اجزاء، كليه روش‌هاي پرداخت الكترونيكي و عمليات بين بانكي نظير اتاق پاياپاي الكترونيكي (ACH) و نظام تسويه ناخالص لحظه‌اي (RTGS) را با پياده‌سازي پروژه (CRB-900) پشتيباني خواهد كرد.

اينترنت بانك

در راستاي استراتژي ارائه خدمات مبتني بر فن‌آوري‌هاي نوين به مشتريان، امکان دسترسي مشتريان به ريز عملکرد حساب‌ها با استفاده از بستر اينترنت از سال 1382 تحت عنوان سيستم "اطلاعات حساب مشتري" در وب سايت بانک فعال شده و دسترسي به اطلاعات حساب‌ها براي مشتريان شعبه مرکزي که بيشترين تعداد مشتري را در بين شعب بانک دارا مي‌باشد، از داخل شبکه محلي ساختمان و يا از طريق شبکه اينترنت ميسر گرديده است كه در آينده به تعدادي ديگر از شعب نيز گسترش خواهد يافت. مشتريان شعبه مرکزي قادر هستند از طريق اجراي برنامه مربوطه در صفحه اصلي و وارد نمودن رمز ورود به سيستم اطلاعات حساب‌هاي جاري، قرض‌الحسنه پس‌انداز،سپرده‌هاي کوتاه‌مدت و بلندمدت را بر روي صفحه نمايشگر خود مشاهده نمايند. همچنين تراکنش‌هاي خاص از قبيل:

 وضعيت چک عهده حساب
 
وضعيت وصول چک عهده ساير بانک‌ها
 
سود واريزي به حساب

و همچنين صورت حساب سالانه مشتري، به تفکيک ماه‌هاي مختلف قابل رويت مي‌باشد.
با وجود اينکه سيستم شعبه بانک، شعبه محور و با عمر 9 ساله مي‌باشد ليکن بانک کشاورزي به موازات اقدام جهت جايگزيني سيستم قبلي با سيستم بانکداري الکترونيک مهرگستر كه در ادامه توضيح داده خواهد شد، تلاش مي‌نمايد تا حتي‌الامکان اطلاعات سيستم موجود را در قالبي نو به مشتريان بانک ارائه نمايد.

آموزش الكترونيكي

بانک کشاورزي با هدف پياده‌سازي بانکداري الکترونيک در سطح کشور، فرهنگ‌سازي در خصوص سيستم‌هاي جامع بانکي از سال 80 اقدامات مختلفي را آغاز و  انجام داده است. برخي از اين اقدامات عبارتند از سمينارهاي آموزشي متعدد، دعوت از موسسات صاحب نام و تجربه در اين امر و تهيه مقالات متعدد پيرامون بانکداري الکترونيک

سپس بستر نرم‌افزاري مناسب جهت آموزش همگاني براي آشنايي با بانکداري الکترونيکي در برنامه کاري بانک کشاورزي قرار گرفت. در اين راستا اشاره به امور بانکي و بانکداري نيز گريزناپذير مي‌نمود، لذا با همکاري اداره کل آموزش و بهبود مديريت با بهره‌گيري از مجرب‌ترين اساتيد، متون آموزشي بازنويسي شد.
اولين دوره آموزش الكترونيكي تهيه شده نيز به گونه‌اي انتخاب شد که نه تنها مخاطبان آن بتوانند از اين ابزار نوين آموزشي به آساني استفاده نمايند، بلکه طيف گسترده‌اي از مخاطبان مشتاق را به خود اختصاص دهد تا گام موثري در فرهنگ‌سازي و اشاعه آموزش و خدمات الکترونيکي باشد. به همين منظور دوره آموزشي بدو خدمت ليسانس به عنوان دوره آموزشي نمونه انتخاب گرديد، به طوريکه درحال حاضر امکان يادگيري دروس زير از طريق سايت اصلي بانك به نشانيhttp://www.agri-bank.com وجود دارد.

دروسي چون آشنايي با خدمات متنوع بانکي و نيز سيستم مهر، مشتريان را هدف قرار داده و وجود امکان بهره‌مندي رايگان از آموزش دروسي چون نرم‌افزارها و موارد مشابه در حقيقت انگيزه بيشتري در مشتريان ايجاد خواهد کرد تا از اين سايت استفاده نمايند و با خدمات بانکداري الکترونيک و بانک کشاورزي آشنا شوند.
تمامي آموزش‌ها به زبان فارسي به صورت مولتي‌مديا مي‌باشد (با سرعتي مناسب به طوريکه زمان Download نامحسوس است) و امکاناتي چون اتاق گفتگو براي ايجاد امکان گفتگو و همفکري دانشجويان با يکديگر، بحث در انجمن براي انجام بحث با حضور اساتيد به صورت Online، تمرين، آزمون، پاسخ آزمون، برنامه زمان‌بندي کلاس‌هاي دانشجو، صندوق پستي براي دانشجو و استاد، دوربين کلاس و وايت‌برد وجود دارد

تلفن‌بانك

بانك كشاورزي در جهت بهره‌مندي مشتريان از فناوري‌هاي جديد و تسريع در رفع نيازها، از چندين سال قبل اقدام به راه‌اندازي سيستم تلفنبانك نموده است. امكانات تلفنبانك شامل موارد ذيل مي‌باشد:

  • اعلام آخرين موجودي حساب
  • اعلام 3 گردش آخر حساب
  • اعلام وضعيت چك
  • اعلام وضعيت چك‌هاي واگذاري عهده بانكها
  • ارسال صورتحساب (30 گردش آخر)
  • انتقال وجه (از يك حساب به حساب ديگر در سطح يك شعبه و ساير شعب)
  • دريافت درخواست صدور دسته چك
  • محاسبه و اعلام ميانگين موجودي (3 ماهه، 6 ماهه، 9 ماهه و يكساله)
  • اعلام سود واريزي (مربوط به سپرده‌هاي كوتاه‌مدت و بلندمدت)
  • دريافت راهنما
  • تغيير رمز
  • سيستم ضبط و پخش پيشنهادات مشتريان

سرويس پيام كوتاه تلفن همراه (SMS)

سيستم پيام كوتاه بانك در حال حاضر قابليت ارائه سه نوع خدمت به مشتريان را داراست:

  • پيام كوتاه دوره‌اي: مانده حساب مشتري را در دوره‌هاي زماني مختلف به تلفن همراه وي ارسال مي‌نمايد
  • پيام كوتاه خبري: مانده حساب مشتريان را در صورت رخداد تغيير مانده حساب، واريز چك عهده بانك، پرداخت چك صادره به تلفن همراه ارسال مي‌كند
  • پيام كوتاه دوطرفه: مشتري اطلاعات مربوط به خدمات تلفنبانك را به سيستم ارسال نموده و در پاسخ اطلاعات حساب خود را بر روي تلفن همراه مشاهده مي‌كند

 پست صوتي بانك كشاورزي

اين سيستم ارتباط مستقيم با مسوولان بانك را از طريق شماره تلفن 8278807 براي کارمندان و مشتريان امكانپذير ميسازد و طي 24 ساعت شبانه‌روز پاسخگوي پيشنهادها، انتقادها و پيامهاي ضروري است. در اين سيستم مشتريان و كاركنان بانك (بدون محدوديت وقت و نوع افراد) ميتوانند پيام خود را ارسال كنند و پاسخ آن را به نشاني‌اي كه در پيام اعلام ميدارند دريافت كنند.

سامانه اطلاع‌رساني گويا

با سامانه اطلاع‌رساني گويا، اطلاعات ضروري از طريق تلفن و نمابر 8728796 در دو بخش مجزا در اختيار كاركنان و مشتريان بانكي قرار ميگيرد.

  •  اطلاعات براي مشتريان بانك
    • معرفي بانك كشاورزي
    • نشاني، تلفن و نمابر مدير عامل و اعضاء هيئت مديره بانك
    • نشاني، تلفن و نمابر مديران امور
    • نشاني، تلفن و نمابر ضروري بانك
    • نشاني، تلفن و نمابر مديريتهاي شعب بانك در استانهاي كشور
    • شماره تلفنهاي تلفن‌بانك شعب سراسر كشور
    • خدمات جديد بانكي
    • طرحهاي مهم و خدمات ويژه
  • اطلاعات براي همكاران بانك
    • خدمات بهداشت و درمان
    • برنامه‌هاي فصلي رزرو ويلا و زائرسرا
    • باشگاه‌هاي بانك كشاورزي
    • مجموعه ورزشي فرهنگي بانك

مركز ارتباط سبز

بانك كشاورزي براي اولين‌بار در نظام بانكي كشور به راه‌اندازي مركز ارتباط سبز (Call Center) اقدام كرده است. اين مركز كه در هفتادمين سال خدمت‌رساني بانك كشاورزي افتتاح شده به طور 24 ساعته و در تمام ايام هفته در حال پاسخگويي به سوالات مشتريان در مورد بانك و خدمات آن است.

 

 

  

  بازگشت به صفحه فهرست مقاله های حوزه IT

 

 

 

 

 

 

 

                         
     
 

©2006 Copyright Farnood.com All Rights Reseved.